Könyvtár
2019. augusztus 09.
A Könyvtár ajánlja
Pamuk, Orhan: Isztambul – A város és az emlékek

Aki ezt a könyvet választja, egy izgalmas városregény olvasási élményével gazdagodhat. A szerző figyelemre méltó kultúrtörténeti munkát végzett, ugyanakkor a lelkünket megérintő személyes vallomása, érdekfeszítő memoárja egy sajátságos nemzeti mű is.

A sorokat olvasva igen pontos képet kapunk a városról és lakójáról, aki egy érző, gondolkodó lény, és aki érzékletesen mutatja be viaskodását önmagával és környezetével, valamint azon dilemmáit, amelyekkel mi is azonosulni tudunk. Felfigyelhetünk az egymásnak feszülő ellentétre is, amely szembeállítja az író töretlen hazaszeretetét, aki ugyanakkor nyílt szellemű kozmopolita is. Hiába perlekedik folyamatosan a hazájával, mégis a legnagyobb szeretettel fordul felé.

 

A könyvet egy szép szerelmi történet is átszövi, mégpedig a szerző első, kamaszkori szenvedélyének szép meséje. A kellemesen lassú folyamként áradó cselekmény a végére felgyorsul, és egy igazi nagyepika bontakozik ki előttünk az utolsó lapokon.

 

A kötetet átgondolt, fegyelmezett mondatok sora építi fel. Az akarat, erő és tudás igyekszik győzelemre jutni abban a fájdalmas küzdelemben, amelyet az elbeszélő az identitása megteremtéséért folytat, s amelyet a hüzün minden sötét vonása áthat.

 „Hüzün: így hívják azt az életérzést, amely minden isztambuli lelkében él, ha élete és sorsa összeforrt szülővárosával, s amely a régi dicsőség eltűnésén érzett bánat, a jelen nyomorába való keserű beletörődés és valamifajta meghatározhatatlan, büszke melankólia. „

 

Pamuk Isztambulja a világirodalomban páratlan módon meséli el egy város és egy ember lelkének fájdalmasan szép összefonódását.

 

Olvasói vélemény

 

„Orhan Pamuk annyira lebilincselően és mélyen ír az életéről és szülővárosáról, hogy közben egyetlen pillanatig sem merülhet fel a „mit olvasunk, kiről és miért” kérdés. Jól felépített, könnyen olvasható, mégis nagyon őszinte és egyedi könyv.”

 

 

A szerzőről

A 2006-ban Nobel-díjjal kitüntetett, isztambuli születésű és ma is Isztambulban élő Orhan Pamuk (1952- ) a kortárs török irodalom legismertebb, világszerte nagy népszerűségnek örvendő alakja. Eredetileg építészmérnöknek készült, de végül újságírás szakon szerzett diplomát 1977-ben. Műveit több mint 40 nyelvre fordították le, és regényeivel nemcsak hazájában, de több nyugat-európai országban – többek között Angliában, Franciaországban, Németországban és Olaszországban – is jelentős irodalmi díjakat nyert el. 2017-ben a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendége és nagydíjasa volt.

 

Budapest, Helikon Kiadó, 2018. 399 p.

Könyvtári jelzet: P 22