Könyvtár
2019. június 07.
A Könyvtár ajánlja
Piotr Socha: Méhek

Abban talán egyetérthetünk, hogy mindannyian szeretjük az egészséges, aranyló és édes finomságot, a mézet. Ugyanakkor belegondoltunk-e valaha, hogy mennyi idő alatt és milyen módon készítik el a méhek?

Ennek a könyvnek a segítségével gyermekeink szórakozva tanulják meg a sok-sok érdekes és hasznos ismeretet, mindamellett mi sem unatkozunk majd, hiszen a hatalmas, színpompás és részletgazdag illusztrációk a felnőtteket is lenyűgözik. Méltán kapta meg tehát elismerő díjait Piotr Socha, a lengyel illusztrátor ezért az alkotásért.

 

Ebben az alapos munkával összeállított kötetben olyan hasznos tanácsokat is kaphatunk, mint például mik a teendők méhcsípés esetén, mivel enyhíthetjük fájdalmunkat. Továbbá megismerkedhetünk egy méhész felszerelésével, munkájával, de olyan fontos téma is felmerül, mint a méhek kihalásának veszélye. Sajnos nagyon sok állat pusztul el, többnyire a mezőgazdaságban használt rovarirtó szerek miatt. A könyvből azt is megtudhatjuk, Kínában milyen kényszermegoldást alkalmaznak az emberek erre a problémára.

 

Olvasói vélemények

„Bár elsősorban gyerekkönyv, engem legalább annyira elbűvölt és szórakoztatott, mint a fiaimat. Egyszóval igenis kijárt a méheknek egy ilyen impozáns, nagyméretű és mesésen gyönyörű album, amiből a méz és a méhek nemcsak az emberi történelemben betöltött szerepéről tanultak a fiúk, hanem arról is, hogy megbecsüljék, értékeljék és főleg óvják lakótársainkat. „

 

„A méhecskék gyakori szereplői különböző meséknek vagy történeteknek, ugyanakkor a többségünk viszonylag kevés igazi információval rendelkezik arról, hogyan is élnek és dolgoznak ezek a szorgalmas kis lények. Amellett, hogy a Manó Könyvek gondozásában megjelent kötet lenyűgözően gyönyörű és egyben humoros illusztrációkkal van ellátva, rengeteg érdekességet tartalmaz ezekről a rovarokról, és biztos, hogy még az avatottabb szakértőknek is tud újat mondani. „


Nagy méretű, színes és vicces képekkel illusztrált könyv.

 

Ízelítő a tartalomból:

  • A méhek fajtái és feladatuk
  • Méhtánc
  • Beporzó állatok
  • Az ókori Egyiptom
  • Kaptárépítés
  • A méhész ruhája és felszerelése
  • Mézelő növények
  • Hogyan készül a méz és a többi méhtermék?

 

Továbbá sok-sok érdekes adat, tény, részlet a méhek életéről.

 

Budapest, Manó Könyvek, 2018., 71 p.

Könyvtári jelzet: 638 S 68