Könyvtár
2019. május 08.
A Könyvtár ajánlja
Budai Lotti: A kegyencnő hálószobája

Új tehetség bukkant fel a magyar irodalom életében. Budai Lotti első regénye egy letehetetlenül izgalmas, korhű történetet mesél el. A pályakezdő szerző az ELTE jogi karán végzett, a jogtudományok mellett pedig művészettörténetet is tanult. Kötete bizonyítja történelem iránti szenvedélyét, felkészültségét, pontos ismereteit az adott korról; könnyen megszerethető stílusa pedig biztosan nagyon gyorsan fogja gyarapítani rajongótáborát.

Ez a történelmi kalandregény valós tényekre épül, mégis filmszerűen és átélhetően mutatja be a tizenhetedik századi Franciaország hangulatát. Érdekes a valóság és a fikció viszonya e kötetben: bepillantást nyerhetünk az 1600-as évek legpikánsabb botrányaiba, megismerhetünk valóban megtörtént múltbeli eseményeket, XIV. Lajos mindennapjait, az udvari etikettet, továbbá szó esik az éppen dúló háborúkról és politikai manőverekről is. Azonban a főhős, Louise de Morainville, illetve családjának és legközelebbi barátainak története fiktív. Az írónő szavait idézve: „Ezt úgy képzeltem el, hogy a megtörtént események egy szövetet képeznek, amelybe belefonódik a főszereplő életének szála. Bizonyos történelmi kérdőjelekre, amelyekről máig nem tudjuk pontosan hogyan történhettek, az ő cselekedetei adják meg a választ. Az elveszett nyakék története, amellyel a regény indul, szintén kitaláció, bár az valós, hogy akkor és ott vonult el Henrietta Mária menete, ahogy az is, hogy vitt magával koronaékszereket, hogy ezáltal anyagi segítséget szerezzen a férjének, II. Károlynak. A lopás azonban már az én ötletem volt. A történetem tulajdonképpen kilencvenöt százalékban igaz. Bousset püspök ténykedése, a mérgezési botrány és minden háttérben zajló történelmi esemény teljesen valós alapokon nyugszik.”

 

Az izgalmakról az akkori párizsi udvar leghíresebb mérgezési botránya gondoskodik, és választ kapunk a király egyik szeretőjének, Mademe de Fontanges-nak a halálára is.

 

A kalandregények, a történelem és a romantika kedvelőinek ajánljuk ezt a könyvet, mely különleges újdonsággal is szolgál: az olvasó színes, képeslap-szerű betétek segítségével ismerkedhet meg közelebbről a korabeli divattal, szokásokkal és egyéb érdekességekkel.

Olvasói vélemények

 

„Kellemes olvasmányélményt nyújtott a regény. Sok történelmi információval tarkított, XVII. századi családregény, végig izgalmas, mozgalmas történet, rengeteg ármánnyal és bosszúval. Érdekes volt bepillantást nyerni a Napkirály udvarába, és igazán egyedivé tette a kötetet a sok képes kártya, a hátulján érdekességekkel.”

 

„Már az első oldalakon lebilincselt a közvetlen stílusa, mintha csak egy beszélgetés közben mesélne, semmi felesleges pózolás vagy frazír. Maga a történet is hamar megfogott, bár nem éppen kedvencem XIV. Lajos és kora a sok kegyencnővel, intrikával és háborúval, de ez még viszonylag kevésbe kapott hangsúlyt. A Borostyánszemű mint hősnő viszont telitalálat: nagyon emberi esendőségével, naivitásával, de már kibontakozó erős, bátor személyiségével.
Amit még ki akarok emelni, az a kezdeti dilemma. Mi a helyes, mi az erkölcsös, mi a hasznos? A jó szereplők és a rossz szereplők itt nehezen elválaszthatók, mindenkinek van kifogásolható és jó döntése is. Még a főgonosz is sajnálatra méltó a legvégén is. Ez nagyon szimpatikus ábrázolás szerintem.”

 

Budapest, Geopen Könyvkiadó Kft., 2016. 439 p.

Melléklet: 5 db képeslap

Könyvtári jelzet: B 91