Könyvtár
2019. április 26.
A Könyvtár ajánlja
Robin Cook: Kromoszóma

Az orvosi krimik specialistája, Robin Cook egy tengeralattjárón írta meg első regényét a hetvenes évek elején, mára a műfaj koronázatlan királyának számít. Világhírűvé második könyve, a Kóma tette, amelyből Michael Douglas és Geneviève Bujold főszereplésével készítettek filmet. A hetvennyolc éves szerzőnek azóta több mint harminc sikerkönyve jelent meg, de még mindig inkább orvosnak, mint írónak tartja magát.

 

A Kromoszóma című könyvében már a bevezetés rabul ejti az olvasót. Három különböző helyszínen bonyolódnak az események.

 

Cogo, Egyenlítői-Guinea

Kevin Marshall, a GenSys alkalmazásában álló sejtbiológus kígyózó füstöt lát felszállni egy olyan szigetről, ahol a GenSys az általa kikísérletezett bonobó majmokat tartja.

 

Boston, Massachusetts

Taylor Cabot éjnek évadján kezdeményez távolsági hívást. A vonal másik végén Kevin Marshall. Álmossága egy pillanat alatt elillan. Baj van. Nagy baj! Hívni kell Raymond Lyonst.

 

New York City

Dr. Lyonsnak még az étteremben sincs nyugta, elbűvölő hölgytársaságában. Telefonhívás zavarja meg.  Sürgősen ki kell találnia valamit a felmerülő probléma elsimítására!

 

És amikor a feszültség a tetőfokára hág, akkor kezdődik az első fejezet. Cook ismét nem ereszti az olvasót.

 

Guineában, az Egyenlítő mentén fekvő Cogo városában a GenSys nevű multinacionális vállalat szigorúan titkos telepet épít. Kevin Marshall genetikus segítségével emberi géneket ültetnek át a születendő bonobókba (ezek a csimpánzok rokonai). Gazdag betegeik részére – jó pénzért – genetikai dublőröket hoznak létre, így a szervátültetés nem okoz immunreakciót.

New Yorkban eközben lelövik Franconit, a gengsztert, és a boncolás során Jack Stapleton rájön, hogy Franconi mája átültetett szerv. Munkatársaival nyomozásba kezd, a szálak Afrikába vezetnek.

Kevin Marshallnak – amikor rádöbben, hogy az emberi génekkel rendelkező bonobók tüzet tudnak rakni és szerszámokat készítenek – feltámad a lelkiismerete, és két munkatársával meglátogatja a szigorúan őrzött majmokat. Ekkor már a GenSys biztonsági szervezete is megijed, hogy titkukra fény derülhet, ezért elfogják Kevint és kísérőit, valamint az időközben ideérkező Jack Stapletont és barátait. Az önjelölt nyomozóknak ez a „kaland” bizony az életükbe kerülhet.

 

Robin Cook többi könyvéhez hasonlóan a Kromoszóma is bővelkedik fordulatos eseményekben, és a történet végéig egy lépéssel a valódi világ tudományos fejlettsége előtt jár.

 

Egy olvasói vélemény:

 

„Két szálon fut a történet és fokozatosan fonódnak össze az események. A bonobó majmok mennyire hasonlítanak az emberre? Vagy az ember hasonlít a majmokra? A DNS szerepe ebben a Cook könyvben is jelentős, de ez nem baj, főleg annak nem, aki szereti az orvosi regényeket. Érdekes dolgokat vet fel könyv, amin egy kicsit elgondolkozhat az ember.”

 

A könyv végén szakkifejezések jegyzéke segíti az olvasót az orvosi kifejezések megértésében.

 

Pécs, Alexandra Kiadó, 2015. 510 p.

Könyvtári jelzet: C 27