Könyvtár
2019. április 24.
A Könyvtár ajánlja
Kotra Károly: Interaktív KRESZ könyv személygépkocsi-vezetők részére

Ez a könyv azoknak szól elsősorban, akik vizsga előtt állnak, ám biztosan azoknak a már jogosítvánnyal rendelkező olvasóknak is hasznára válik, akik szeretnék felfrissíteni rég megszerzett tudásukat.

1929-ben a Magyar Királyi Belügyminisztérium kiadta az első közlekedési szabályzatokat tartalmazó könyvet, melynek címe „A közúti közlekedési Rend és közrend Egységes Szabályzata”. E címből keletkezett a „KRESZ” mint mozaikszó, és vált a közúti közlekedés jogszabályának megnevezésévé.

 

Ma már ez a könyv nemcsak olvasásra, tanulásra alkalmas tárgy, sokkal több annál. A könyvhöz közvetlenül kapcsolódó internetes honlap olyan filmeket, animációkat tartalmaz, amellyel folyamatában, mozgásában válik láthatóvá mindaz, amit eddig fotók, ábrák segítségével mutattak be a szerzők.

 

Több fejezet végén, összesen hét helyen, olyan QR kódokat is elhelyeztek, amely tesztelési lehetőséget nyújt az adott fejezethez kapcsolódóan. Ezáltal a tanulás hatékonysága ellenőrizhető.

 

Minden bizonnyal felmerülnek bennünk az alábbi kérdések:

– Mit is jelent az interaktív KRESZ könyv?

A könyv a szöveges tartalmú ismereteket nemcsak képek, ábrák segítségével illusztrálja, hanem filmekkel és animációkkal is.

 

– Egy könyv hogyan képes filmekkel és animációkkal bemutatni az ott leírtakat?

A könyvben 113 helyen vannak elhelyezve úgynevezett QR kódok. Okostelefon vagy táblagép segítségével, a QR kódokat beolvasva a filmek és animációk lejátszhatóak. Ezáltal a tanuló mozgásában láthatja a telefonja kijelzőjén azt, amiről a könyv adott fejezete szól. Például a rendőri karjelzéseket, az elsőbbségi szituációkat.

 

– Ha nincs okostelefonom, akkor mit tehetek?

Számítógép segítségével is megtekinthetőek a filmek, a www.kresztanulasotthon.hu honlap „QR kódok” megnevezésű menüpontja alatt, de lehetőség van megtekinteni ezeket az anyagokat okos TV segítségével is. Ez esetben a filmek a sorszámukkal azonosíthatóak be.

 

Ízelítő a tartalomból:

 

Közlekedési ismeretek

- Alapismeretek

- Közúti jelzések

- Közlekedés

- Elsőbbség

- Egyéb közlekedési szabályok

 

A gépkocsivezetés elmélete

- A gépkocsivezetés emberi tényezői

- A gépkocsi vezetése

- A gépkocsi és az út kapcsolata

- A forgalomban

- A környezetvédelem

 

Szerkezeti és üzemeltetési ismeretek

- A karosszéria

- A motor

- Villamos berendezések

- Az erőátviteli berendezés

- A futómű

- A gépkocsi üzemeltetése, ellenőrzése

 

Eredményes tanulást, sikeres vizsgát és balesetmentes közlekedést kívánunk!

 

Püspökladány, KOTRA Kereskedelmi és Oktató Kft., 2018. 255 p.

Könyvtári jelzet: 656 K 75