Könyvtár
2013. május 14.
Új kiadványok könyvtárunk helyismereti gyűjteményében

Az elmúlt hetekben látott napvilágot néhány helyismereti kiadvány, melyek a város szellemi értékeit gazdagítják, hagyományait őrzik tovább.

Hiszek a Szent Szívben. Emlékkönyv dr. Marosi Endre mezőberényi apátplébános emlékére / szerk. Csabay Károly, Pallagi Mária. – Mezőberény : Szűz Mária Szent Neve és Szent József Római Katolikus Plébánia, 2013. – 78 p.

A kiadvány Marosi Endre néhai plébánosnak állít emléket pappá szentelésének 75. évfordulóján. A Mezőberényi Hírmondóban megjelent, tőle származó és róla szóló írások egybeszerkesztésével megidézhetjük Marosi atya alakját és gondolatait, melyek hívő és nem hívő embertársaink számára is elgondolkodtatóak, megszívlelendőek mindennapjaink útvesztőiben.

 

Mezőberényi fehérhímzések / Kiszely Jánosné. – Mezőberény : Orlai Petrics Soma Kulturális Központ, 2013. – 57 p.

Kiszely Jánosné Népi Iparművész, a Népművészet Mestere címekkel is kitüntetett alkotója településünknek. A most megjelent mintagyűjteményben az általa gyűjtött, tervezett és feldolgozott mezőberényi fehérhímzéseket adja tovább a jövő nemzedékei számára.

 

Thomas Mann és a konzervatív forradalom / Lendvai L. Ferenc. – Budapest : Áron K., 2013. – 99 p.

A kötet szerzője a mezőberényi születésű, ismert filozófiatörténész, egyetemi tanár Lendvai L. Ferenc. Most megjelent esszékötetében egy szubjektív portrévázlatot ad a gondolkodó Thomas Mannról, a „konzervatív forradalom” fogalmának egyik megalkotójáról.