Könyvtár
2013. június 04.
TOVÁBB BŐVÜLNEK AZ OPSKK KÖNYVTÁRA WEBES SZOLGÁLTATÁSAI

„Tudásdepó-Expressz” – A könyvtári hálózat nem formális és informális képzési szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében pályázaton „A mezőberényi városi könyvtár nem formális és informális szerepének erősítése az élethosszig tartó tanulás érdekében” című, TÁMOP-3.2.4.A-11/1-2012-0003 jelű pályázat keretében az OPSKK Könyvtára webes szolgáltatásai újabb, távolról elérhető szolgáltatásokkal egészülnek ki.

Összefoglaló tájékoztatónkból megismerhetik olvasóink ezeket a szolgáltatásokat, s bízunk benne, hogy a mindennapokban is minél többen fogják igénybe venni az új lehetőségeket, melyek még kényelmesebbé teszik könyvtárunk használatát. Az új szolgáltatások a könyvtár honlapján, ill. katalógusán keresztül érhetők el:

http://mbkatalog.mezobereny.hu/

A TextLib Integrált Könyvtári Rendszer online katalógusa az OPSKK Könyvtára szinte valamennyi dokumentumát tartalmazza. Tájékoztatást ad a művek szerzője, címe, sorozati címe, témája és ezek kombinációjával feltett keresésekre, de akár böngészni is lehet a rendszerezett listáiban. A találatoknál információt kapunk a dokumentum kölcsönözhetőségéről és a legújabb szolgáltatások integrálásával néhány lépéssel akár az interneten elérhető ismertetésekhez vagy letölthető változatokhoz is eljuthatunk.

Online olvasószolgálat

Olvasói állapot
A TextLib Integrált Könyvtári Rendszer lehetővé teszi, hogy az olvasók az interneten keresztül megtekinthessék a könyvtár rájuk vonatkozó adatait (kölcsönzések, előjegyzések, tartozások stb).

Távoli beiratkozás és kölcsönzés
A beiratkozás modullal a könyvtári beiratkozást lehet kezdeményezni egy távoli számítógépes munkaállomásról. A távoli kölcsönzés pedig az internetes katalógussal lekeresett és a könyvtárban bent lévő dokumentumot teszi automatikusan félre az olvasónak.

Olvasói értesítések e-mail rendszere
Az olvasószolgálat működése során keletkező értesítések és felszólítások elektronikus küldésének rendszere. Használatával a kapcsolattartás rendkívül gyorssá és ingyenessé válik. az olvasó kérésére e-mailben küldünk értesítését a kölcsönzési határidő lejárta előtti napon, a késedelmi díjakról, a könyvtár újdonságairól és a fontosabb könyvtári eseményekről, hírekről.

Internetes előjegyzés és hosszabbítás
A leggyakoribb olvasói kérés egyes dokumentumok előjegyzésére illetve a kölcsönzések hosszabbítására vonatkozik. A modul segítségével ezeket a tranzakciókat tudja az olvasó akár otthonról is kényelmesen a könyvtár nyitvatartási idejétől függetlenül elvégezni.

Autolink
A szolgáltatással az elektronikus katalógusban való keresés eredményéhez a dokumentumok bibliográfiai adatain kívül a borító képe, fülszövege vagy akár a könyv digitalizált szövege (e-book) is elérhetővé válik. Ezeket az adatokat egy háttérben futó alkalmazás gyűjti össze az interneten.

Intézményi kölcsönzés
A könyvtári kölcsönzést igénybe vevő városi és kistérségi partnerintézmények adminisztrációs felületét kezeli a modul.

E-tájékoztatás
Elektronikusan továbbított írott üzenetváltás az olvasó és a TextLib-felületet használó könyvtáros között. Segítségével találati halmazokat lehet közvetlenül a TextLib-programból továbbítani, ill. kommunikálni lehet a könyvtárossal.

 

Megosztás közösségi oldalakon

A katalógusban keresett és megtalált dokumentumokra felhívhatjuk ismerőseink, barátaink figyelmét a különböző közösségi oldalakon is, a találatok mellett látható megosztó gombok segítségével.

 

Többnyelvű webszerver: angol vagy német nyelvre váltás lehetősége