Könyvtár
2019. szeptember 26.
A Könyvtár ajánlja
Benedek Elek: Ezüst mesekönyv

„Őseinktől kincsekkel teli tarisznyát kaptunk örökségbe, de mintha egyre gyakrabban tétlenül néznénk ennek háttérbe szorulását, elfelejtését. Vegyük birtokba, ismerjük meg, fényesítsük újra és adjuk tovább az eleinktők kapott, élethosszig érvényes, értékes, unokáink számára is feltétlenül megőrzendő, mesebeli kincseket!”

Szeptember 30-a jeles nap az irodalmat, könyveket kedvelők körében. A Magyar Olvasástársaság Benedek Elek születésnapját jelölte ki, mely napon 2005. óta a magyar népmeséket ünnepeljük, hiszen nagyon fontos, hogy a bennük élő bölcsesség továbbhagyományozódjon az új generációkra. A felnőtt létre készülődő ifjúságnak ezek a mesék bizony életre szóló útravalóul szolgálhatnak, hiszen olyan ősi bölcsességeket, évszázados tapasztalatokat rejtenek magukban szimbolikusan, melyek szórakoztató formában fejtik ki tanító-gyógyító hatásukat. Ám az is nagyon hasznos lenne, ha felnőttként is fellapoznánk egy-egy kötetet, melyben minden bizonnyal találnánk olyan rejtett üzeneteket, amelyek segíthetnek valamely problémásabb élethelyzet megoldásában.

 

Gondoljunk csak bele! A meséket olvasva biztatást, „ígéretet” kapunk arra vonatkozóan, hogy igenis megvan bennünk az erő ahhoz, hogy legyőzzük az akadályokat, megküzdjünk az ellenségünkkel, és megbirkózzunk a nehézségekkel. Az sem véletlen, hogy gyerekkorban szeretjük újra és újra meghallgatni ugyanazokat a történeteket, hiszen minden fejlődési szakaszunkban szembesülnünk kell azokkal a feladatokkal, amelyekkel meg kell küzdenünk, akárcsak a mesehősnek. A vasorrú bába, a gonosz mostoha, a feneketlen kút, az átrághatatlan kásahegy, vagy a sűrű, sötét erdő mind-mind olyan érzéseket hoznak felszínre bennünk az adott életszakaszunkban, amelyek emlékeztetnek minket a valós életben megélt problémáinkra.

 

Talán eddig még nem is tudatosult bennünk, hogy a mesék által gazdagodik az önismeretünk, hiszen egy-egy szereplő olyan tükröt tart elénk, amelyben megláthatjuk új arcunkat, vagy akár új segítőinket, útjainkat. A történetek arra is rávilágítanak, hogy még a leggonoszabb karakter is a mesehős javát szolgálja, hiszen ez kényszeríti őt arra, hogy múltját maga mögött hagyva elinduljon saját életcélja felé. Külső-belső utazása során pedig személyiségfejlődése egy magasabb fokára tud lépni.

 

Felsorolni is nehéz lenne, milyen sokrétű segítséget nyújt egy-egy történet meghallgatása, feldolgozása. Amellett, hogy vigaszt nyújt, segíti a napi történések feldolgozását; pozitív jövőképet ad, ami bátorsággal tölt el; közös élménnyel ajándékozza meg a mesélőt és a hallgatót; fejleszti a szókincset, élénkíti a fantáziát;

empátiára tanít; gazdagítja a lelket.

 

Felnőttre és gyermekre egyaránt pozitív hatással van tehát a meseolvasás. Még akkor is érdemes rendszeressé tenni ezt a szokást, ha egymagunk nézünk szembe valamilyen nehézséggel, ám gyermekünk, gyermekeink számára mindenképpen javasolt mindennapossá tenni a történetek felolvasását.

 

Olvasói vélemények

„Jó volt egy kis időre újra gyermekké válni. A legtöbb, a kötetben szereplő mesét szerettem. Némelyik kalandos volt, mások szellemesek, és általában tanulságosak. Tetszettek az újra és újra, más-más népek meséiben is felbukkanó motívumok.”

 

„Azt szerettem ebben a gyűjteményben, hogy több nemzetiség meséit ismerhettem meg, párhuzamot vonhattam azzal, amelyet korábbról, esetleg más változatban ismertem. Remek gyűjtés.”

 

„Valóban a világ legszebb meséi. Ebben a rohanó, zűrzavaros világban meg kell állni egy pillanatra, és néha el kell olvasni egy-egy mesekönyvet. Akkor is, ha nincs gyermek a közelben. Felnőttek, tessék mesét olvasni!”

 

Benedek Elek Kisbaconon született 1859. szeptember 30-án. Neves újságíró, író volt, de leginkább mint nagy mesemondót ismerjük. Sokat foglalkozott az ifjúsági irodalommal, a népköltészettel és a népnyelvvel, valamint a közoktatás kérdéseivel. Volt országgyűlési képviselő, szerkesztett újságot és könyveket. Verseket, színdarabokat, leányregényeket, történelmi és irodalomtörténeti műveket is írt. Mint meseíró, a magyar gyermekirodalom egyik megteremtője volt.

 

Az ’Ezüst mesekönyv’ című kötetet Tosa Katalin igényes, egész oldalas színes rajzai gazdagítják.

 

Kolozsvár, Kriterion Könyvkiadó, 2010. 213 p.

Könyvtári jelzet: B 48