Könyvtár
2019. augusztus 28.
A Könyvtár ajánlja
Steiner Kristóf: Kristóf konyhája – Mesés menük (nem csak) vegánoknak

Miután kiderül, hogy semmilyen állati eredetű ételt nem fogyasztanak, a vegánok gyakran megkapják az alábbi kérdést: „és akkor mit eszel?” A válasz egyrészt azért egyszerű, mert körülbelül nyolcvanezer féle ehető növény létezik a Földön, másrészt pedig egyre több és több az olyan szakácskönyv, amely változatos és nem mellesleg igen ízletes recepteket nyújt, csupán növényi alapanyagokat felhasználva.

A könyv elején a szerző röviden, ám lényegre törően meséli el, milyen utat járt be, amíg rátalált arra a diétára, amit élete végéig könnyedén és jó szívvel tud követni. Elmagyarázza azt is, hogy a diéta nem fogyókúrát jelent, hanem étrendet. Megtudhatjuk továbbá, hogyan küzdötte le evési zavarát, és hogyan járult hozzá új életmódja testi-lelki gyógyulásához, belső békéje megtalálásához.

 

Azok az olvasók, akik az állati alapanyagok elhagyása okozta hiánybetegségek miatt aggódnának, egy csokorba gyűjtve kapják meg azt a listát, mely’ vitaminokra van szüksége az emberi szervezetnek, és mindezek milyen növényekben találhatóak meg.

 

A könyvet az teszi különlegessé, hogy minden recept előtt olvashatunk egy-egy személyes történetet, vagy az ételhez kapcsolódó megjegyzést, könnyed és humoros formában tálalva. Az ételekről készült képeket nézegetve pedig biztosak lehetünk benne, hogy ellenállhatatlan kényszert érzünk majd a receptek kipróbálására, ezáltal újabb és újabb kulináris élvezettel gazdagodva. A receptek mellett feltüntetett kis ikonok pedig segítenek eligazodni abban, hogy melyik étel szupergyors, gluténmentes, nyers, rostban gazdag, alacsony szénhidráttartalmú, fehérjedús vagy energiaszegény.

 

További nagy előnye ennek a szakácskönyvnek, hogy a receptek többsége akár egy személyre is elkészíthető, és a kezdő hobbiszakácsoknak nem kell bajlódniuk a konyhamérleggel, hiszen Kristóf az adagokat egész egyszerűen bögrékkel, marékkal vagy löttyintéssel méri.


A szerző gondolatai

„A magyar köztudatban valahogy még mindig az él, hogy vegetáriánusként főzni bonyolult, vegánná válni pedig egyenesen extrém. Akkor is, ha az ételeink sokkal hamarabb elkészülnek, könnyebben emészthetők, kimeríthetetlenül változatosak. Akkor is, ha minden, igen m-i-n-d-e-n, amit húsevőként megkívánhat az ember, könnyedén elkészíthető növényi alapanyagokból, minimális felkészültséggel és egy kis kreativitással.”


Olvasói vélemények

„Nagyon-nagyon jó ez a könyv! Igényes, szép kivitelezés, értékes tartalom!”

 

„A receptek nagyon klasszak és többségéhez nincs szükség speciális hozzávalókra, aminek nagyon örültem.”

 

Ízelítő a tartalomból

- Hihetetlen, de vegán!

- Csak egy kis lakoma

- Minden nap ünnepnap

- Szabad a lábos!

- Sállálálá, saláta

- Cukorfalat

- Egy korty mennyország

- Szupertitkos, hiperhasznos

 

- A nehezen beszerezhető, különleges hozzávalókat egy kattintással megrendelheted.
- A könyvben teljes bevásárlólistát találsz a vegán-barát konyha felszereléséhez.
- A fogások közül félszáz alig egy óra alatt elkészíthető.
- 11 online kisfilmmel, több mint 50 ételfotóval, és több tucatnyi személyes fényképpel találkozhatsz.
- Bármilyen diétát követsz is, könnyen kiigazodsz majd a receptekhez kapcsolódó ikonok segítségével.

 

Budapest, Kulcslyuk Kiadó, 2015. 205 p.

Könyvtári jelzet: 641 S 89