Könyvtár
2019. május 03.
A Könyvtár ajánlja
Doreen Virtue: Szüntelen éhség

„Csak azért esszük túl magunkat, mert valami folyamatosan visszatérő érzés evésre késztet bennünket, abban a reményben, hogy az ételtől jobban érezzük majd magunkat, boldogabbak és energikusabbak leszünk.”

Gyakorta hallhatjuk, hogy betegségünk mindig valamilyen lelki okra vezethető vissza, és ahelyett, hogy valójában megszüntetnénk a probléma gyökerét, pirulákkal csillapítjuk a tüneteket. Nincs ez másként a csillapíthatatlan étvágyunkkal sem. A testünk nagyon okos. Mindig jelzi, hogy mit akar, nekünk csupán figyelni kell rá. Nem véletlen tehát, hogy bizonyos élethelyzetekben, vagy bizonyos stresszhatásra reagálva az adott típusú ételhez nyúlunk. Ezt a könyvet elolvasva biztosan tisztábban látjuk majd az ételválasztásainkkal kapcsolatos rögzült szokásainkat, és magyarázatot kapunk arra is, miért nem tudjuk abbahagyni bizonyos finomságok habzsolását.

 

Nagy segítségünkre lesz az első lépések megtételénél a könyvben található kérdőív, melyet megválaszolva kiderül, hogy milyen típusú érzelmi evők vagyunk. Ez alapján pedig magabiztosan indulhatunk el azon az úton, amely elvezet végső célunkhoz: kialakítani egy egészséges viszonyt az ételekkel, aminek hatására nem kell tovább rettegnünk a plusz kilóktól sem.


Aki ismeri az írónő nevét, bizonyára nem lepődik meg a kötetet végigkísérő ezoterikus fűszerezésen. És pont ettől válnak igazán élvezhetővé, emészthetővé a könyvben olvasott alapigazságok. A táplálkozás témakörén túl a szerző életvezetési tanácsaival is gazdagodhatunk.

 

Olvasói vélemények

„Kíváncsi voltam, hogy mit árulnak el rólam azok az ételek, amiknek képtelen vagyok ellenállni. Többet, mint hittem volna. Persze már a könyv végén található táblázat is elegendő lett volna ennek kiderítésére, de nem bánom, hogy elolvastam az egészet, mert tele volt számomra érdekes és olykor meglepő információkkal.”

 

„Számos kutatás eredményével és életből vett példával is kiegészítette az írónő a gondolatait, amik még közelebb hozták hozzám a témát. Meglepett, hogy mennyire tájékozatlan vagyok ezen a téren, mennyire nem tudom, hogy mely ételek milyen hatást fejtenek ki a szervezetemben. Kifejezetten érdekes.”

 

„Nagyon érdekes megközelítése az ételek iránti sóvárgásnak. És főleg meglepően igaz. Örülök, hogy a könyvhéten megláttam ezt a könyvet és megvettem, mert talán magamtól sosem kerestem volna rá. Biztosan sokszor kezembe fogom még venni, ha valamilyen étel iránt sóvárgok. És a meditációs, megerősítős részeket is igyekszem majd alkalmazni. :)”

 

A tartalomból:

– Érzelmi éhség: Jellegzetességek, kiváltó okok és győzelmek

– Az étvágy: A túlélés ösztöne

– Hogyan befolyásolja a személyiségünk a súlyunkat?

– Hogyan változtatják meg az ételek a hangulatunkat?

– A lélek eledele: A szüntelen sóvárgás gyökerének gyógyítása

– Csokoládé utáni sóvárgás: Szeretetéhség

– Sós rágcsálnivalók: Stressz, düh és szorongás

– Kenyér, rizs és tészta: Vigasztalás és nyugtatás

– Édesség utáni sóvárgás: Édes frissítők, jutalmak és szórakozás

– Magas zsírtartalmú ételek: Az üresség betöltése

– A sóvárgások feltérképezése

 

A könyv végén található kifejezések magyarázata segíti a könnyebb megértést a táplálékkiegészítőkkel, testünk működésével kapcsolatban, továbbá negyvenöt oldalnyi részletes felsorolás is szerepel a különböző ételtípusokról, melyeket három oszlop szerint kategorizál az írónő:

v  Az ételsóvárgás tárgya

v  Valószínű jelentés

v  Megerősítés

 

Budapest, Édesvíz Kiadó, 2013. 333 p.

Könyvtári jelzet: 613 V 90