Könyvtár
2009. november 10.
NAVA-hírlevél
A Nemzeti Audiovizuális Archívum novemberi hírlevele

Egy új felületen is hozzáférhető mostantól magyar hangos filmhíradó első 12 évét tartalmazó gyűjtemény. November 5-én indult el a Filmhíradók Online weboldal /www.filmhiradok.nava.hu/, amely az 1931 és 1943 közötti időszak Magyar Világhíradóinak több mint 5000 hangos filmhírét mutatja be. A Magyar Nemzeti Filmarchívum (MNFA) által felújított és digitalizált Magyar Világhíradók, amelyek eddig is elérhetőek voltak a NAVA különgyűjteményi oldalán /www.gyujtemenyek.nava.hu/, mostantól egy új felületen is láthatóvá válnak.

A Világhíradós gyűjtemény 5183 hírdarabja szédítően aprólékos képet nyújt a 20. század történelmi fordulatokban leggazdagabb egyik korszakáról. A korabeli közélet reprezentatív eseményei mellett szinte kézzelfogható közelségbe kerülnek a nézőkhöz a békeidők mindennapjai is. Később ugyan ritkulnak a nemzetek közötti barátságos labdarúgó-mérkőzéseken forgatott tudósítások és teret nyernek a légvédelmi gyakorlatokról, hadászati fejlesztésekről szóló beszámolók, amelyeket később a világháború nemzetközi frontjairól érkező jelentések váltanak fel.

Az új világhíradós felületen részletes leírással rendelkeznek a filmhírek: a Filmhíradók Online adatbázisában témák, személyek, helyszínek és nyelvek szerint rendezhetők és szűrhetők a mozgóképes tartalmak, a feldolgozás során oktatási és történettudományi kulcsszavakat is kaptak a bejátszások, sőt, maga az elhangzó szöveg minden egyes szava is kereshetővé vált. A korszerű site számos kényelmi funkcióval bír: látogatói egy kattintással indítható, böngészőbe illesztett flash-lejátszó segítségével jó minőségben tekinthetik meg a felvételeket. A filmhírek egyenként kommentálhatók és szabadon kulcsszavazhatók is a regisztrált felhasználók által. A látogatók orientációját a legnézettebb filmhírek és tematikus válogatások listái is segítik. A hordozható widget segítségével bármelyik filmhírt egyszerűen beágyazhatják saját honlapjukba vagy blogjukba, és könnyen megoszthatják őket ismerőseikkel e-mailben és a közösségi oldalakon is. A Filmhíradók Online anyagainak felhasználása oktatási, kutatási és közismereti célokat szolgálhat. Az üzleti célú felhasználás kizárólag az MNFA engedélyével lehetséges.

Kérjük, hogy intézményük NAVA-pontjain tegyék hozzáférhetővé a linket az ott dolgozó, tanuló, illetve oda látogató érdeklődők számára, segítve, hogy a NAVA gyűjteményeit a felhasználók mind szélesebb köre ismerhesse meg. A NAVA a fontosabb eseményeket, emlékéveket figyelemmel kísérve további válogatások összeállítását tervezi a közismert http://tematikus.nava.hu oldalon.
Köszönettel fogadunk minden ötletet, észrevételt új vagy már létező gyűjteményeinkkel kapcsolatban.