Könyvtár
2009. október 21.
NAVA-hírlevél
A Nemzeti Audiovizuális Archívum októberi hírlevele:

Aktuális tematikus összeállításunknak a „Sorsfordító októberek” címet adtuk, így kívánunk tisztelegni az 1956., valamint az 1989. október 23-án bekövetkezett események előtt.
Gyűjteményünk egyik felében olyan műsorokat kínálunk, amelyek történelemformáló politikusokat és hétköznapi hősöket, áldozatokat és túlélőket mutatnak be, így az ő személyes élettörténeteiken keresztül nyerhetünk bepillantást ’56 októberének forradalmi napjaiba.
33 évvel később a forradalom emléke erőteljesen formálta a közgondolkodást — gyűjteményünk második felében nyomon követhetjük az első hivatalosan engedélyezett megemlékezéseket és az utat, amely a köztársaság kikiáltásához vezetett.

A „Sorsfordító októberek” összeállítást a jól ismert http://tematikus.nava.hu/ oldalon találhatják meg az érdeklődők.
 
Tematikus oldalunk egyéb gyűjteményei:

  • Kell egy csapat” magyar játékfilmek a Valahol Európában-tól a Régi idők fociján át a Megáll az idő-ig. A válogatás annak a vetélkedőnek a filmes alapanyaga, amelyet a Magyar Filmtörténeti Fotógyűjtemény Alapítvány, a Mozinet és a Duna Televízió közösen indított magyarországi és határon túli középiskolások számára. Információk a vetélkedőről: http://www.dunatv.hu/sites/dunatv/mini/vetelkedo/index.html
  • A 150 éve született Benedek Elek tiszteletére készített válogatás a mesekedvelők körében számíthat népszerűségre, hiszen több mint 300 mese között böngészhetnek a látogatók. Külön Benedek Elek fejezettel adózunk a nagy mesélő emlékének.
  • A legszemélyesebb válogatás a NAVA tematikus oldalán az Emlékezés Cseh Tamásra című gyűjtemény. Cseh Tamás dalait, a róla készült filmet, portréműsort láthat itt az érdeklődő.
  • A Csillagászat Nemzetközi Éve/ alkalmából, az Ég és Föld elnevezésű összeállítás a NAVA csillagászati témájú műsorait mutatja be.
  • Nyugat 100 címmel 2008-ban emlékévet rendeztek. Archívumunk azzal tiszteleg a máig legjelesebb irodalmi orgánum emléke előtt és ajándékozza meg egyben a magyar irodalom szerelmeseit, hogy a televízióban sugárzott minden témához kapcsolódó adást egy csokorba gyűjt.


Kérjük, hogy intézményük NAVA-pontjain tegyék hozzáférhetővé a linket az ott dolgozó, tanuló, illetve oda látogató érdeklődők számára, segítve, hogy a NAVA gyűjteményeit a felhasználók mind szélesebb köre ismerhesse meg.  
A NAVA a fontosabb eseményeket, emlékéveket figyelemmel kísérve további válogatások összeállítását tervezi. Köszönettel fogadunk minden ötletet, észrevételt új vagy már létező gyűjteményeinkkel kapcsolatban.