Könyvtár
2011. október 18.
Koltai Róbert, Jászai Mari-díjas érdemes művész fellépése a könyvtárban

A mezőberényi Könyvtárpártoló Alapítvány jóvoltából az érdeklődő közönség ezúttal Koltai Róberet, az Illetékes elvtárs halhatatlan megformálóját láthatta.

Az Alapítvány — sokéves hagyományait követve — a Könyvtári Napok kereteit felhasználva idén is „nagyágyút” hozott el a mezőberényi közönségnek. A film, a színház, a kabaré kedvelőinek nem kell bemutatnunk Koltai Róbertet, a Napsugár fiúk Willy Clarkját vagy éppen Az ügynök halála Willy Lomanjét. Filmszerepei közül talán elég felidézni az Ámbár tanár úr vagy A miniszter félrelép figuráinak nagyszerű megjelenítéseit. Fergeteges kabarészámai közül a már említett Illetékes elvtárs mellett bizonyára mindenki emlékszik egy nagy alakítására: telefonálási szokásainkat pellengérre állító, nyelvi kultúránkat is befolyásoló magánszámára — a Csocsira. „Edét, Bélát és a gyerekeket...” — mondjuk a telefonálás végén, talán nem is tudatosítva, hogy ez is Koltai-poén.

Városunk közönsége meg is hálálta az igyekezetet: ritka szép számú, 120-fős közönség tisztelte meg a produkciót.

A mezőberényi közönségnek hozott pódiumműsor felütése egy Darvas Szilárd-vers volt — Legenda a nő természetéről — amellyel azonnal jókedvet csempészett hallgatósága lelkébe. Ez a jókedv elkísérte a közönséget végig, az egy és háromnegyed órán át, miközben adomák, karaktermegjelenítések, humoros műfordítás-rögtönzések váltogatták egymást dalokkal, melyek közül a legtöbbet a művész a jó barát Dés László zenéjére énekelte. Elhangzott ugyanakkor egy Petőfi-vers is, mégpedig egy olyan komoly, mint a Péter bátya. E számok így színesen, együtt alkották a Nagy utazást, mely Koltai műsorának vezérfonalát és egyben címét adó száma is.

image001.jpg 
A telt ház

image002.jpg
Koltai Róbert énekel

 

(Fotó: Vágvölgyi Mihály)