Könyvtár

Helyismereti adatbázis súgó

Mezőberényi Helyismereti Adatbázis (MBER) keresési útmutató


Az adatbázis több mint tízezer szócikke a könyvtár honlapjáról érhető el. http://konyvtar.mezobereny.hu/
A keresőmezőbe beírt kifejezés és a keresés előtt válasszuk ki a kívánt keresési feltételeket. Először is, hogy mely témájú adatlapokban kívánunk keresni. Jelenleg az Alkotás, Esemény, Sajtó, Személy, Szervezet témák közül választhatunk, az előttük lévő négyzet kipipálásával. Ha minden témára szeretnénk kiterjeszteni a keresést, mindegyiket ki kell pipálni. Ezeken a főtémákon belül is lehet részletezni a keresést, ehhez ki kell vegyük a pipát (ha benne van) a „keresés minden mezőben” felirat előli négyzetből. Így, a főtémákon belül jelenleg további 13 szempont szerint kereshetünk.

Ha a keresőmező alatti „csak pontos egyezéseket” előtti négyzetet kipipáljuk, akkor kizárólag csak a beírt, betűszerinti egyezésekre hoz találatot a rendszer. Ha ez nincs kipipálva, úgy már olyan találatokat is kapunk, melyek az adott szót ragozott alakban vagy összetett szavakban tartalmazzák. Pl. Mezőberény – Mezőberényben vagy íjász – íjászverseny. Amennyiben a „mutassa a képeket” négyzetét is kipipáljuk, az adott szócikkhez tartozó képek is megjelennek. Ha a keresőmezőbe semmit nem írunk, akkor a kipipált témakörök összes szócikkét láthatjuk.

Ha minden kívánt szempontot beállítottunk, a „keresés”-re kattintva már olvashatjuk is a szócikkeket.

Az adatbázis folyamatosan épül, sohasem zárható le teljesen, újabb és újabb adatokkal egészülhet ki vagy módosulhat a már meglévő anyag is. Ezért kérjük, tiszteljenek meg bizalmukkal: tegyék meg kiegészítéseiket, észrevételeiket, s juttassák el hozzánk a konyvtar@mezobereny.hu email címre.